„Desteapta-te, romane!” .. ce bine ar fi! ..

Nu am pretentia ca toti romanii sa stie sa recite integral Imnul National, dar am pretentia sa-si aminteasca acele calitati si energii care ii fac sa fie romani si sa apartina acestei natiuni.

Nu suntem cu totii niste hoti, lenesi si vanzatori de tara. Suntem un popor cu o istorie bogata, cu momente pline de insemnatate nationala, la care au participat oameni cu un caracter deosebit si devotament pentru tara.

Nu trebuie sa lasam mizeriile de zi cu zi sa ne faca sa uitam ca suntem romani. Este un mod clar ca societatea se dezvolta, evolueaza, se schimba generatii care isi aduc aportul asupra istoriei acestui neam, chiar daca nu-si dau seama. Chiar si prin neparticipare la evenimentele instorice din viata lor, tot isi aduc aportul asupra istoriei.

Un popor care nu-si cunoaste istoria nu merita sa existe.  Sunt constient ca nu va mai fi niciodata resimtit spiritul cu care a fost gandit si compus Imnul National. Oare ce trairi si ce sentimente l-au condus pe Andrei Muresanu, in momentul cand a scris primele cuvinte din prima strofa a Imnului? Oare ce gandea? Oare ce era in sufletul, inima si mintea lui? .. Daca avem fiecare dintre noi un raspuns propriu la aceste intrebari, un raspuns al nostru, personal, interior, atunci este bine, mai avem o sansa. Aceste lucruri se simt adanc in interiorul constiintei fiecaruia dintre noi, iar daca au existat oameni care au  reusit sa transmita aceste trairi, au gasit cuvintele necesare sa exprime aceste trairi catre ceilalti .. cum putem noi, cei de acum, sa avem un somn linistit, uitand de toti acesti oameni si sentimentele care i-au condus sa puna aceste vorbe pe hartie?

Credeti ca s-a trezit Andrei Muresanu intr-o zi cu gandul sa scrie o poezie si a scris Imnul? Nu cred! Este vorba de un intreg foc interior, de pasiune, de dedicatie, de devotament, de patriotism, de dorinta de schimbare. Toate aceste texte geniale si actiuni de-a lungul istoriei au fost facute de oameni care au fost cu mult inaintea timpului lor, oameni cu viziune, oameni cu un caracter aparte, persoane demne si in foarte buna cunoastere a propriului respect de sine si al respectului pentru aproape. Cum am putea noi, in modul nostru mic si pasiv de a trai aceasta viata, sa uitam de acesti oameni? Noi, in esenta noastra, suntem rezultatul acelor decizii luate de-a lungul istoriei. Cum am putea sa uitam vreodata de unde venim si cine suntem? Doar asa vom stii exact incotro ne indreptam.

Indemnul la desteptare nu este facut doar cu privire la realitatea imediata de langa noi, la lucrurie din jurul nostru, la faptul ca este civilizat sa spunem „buna ziua” celui de langa noi, indemnul la desteptare este facut catre interiorul fiecaruia dintre noi, catre constiinta fiecaruia.

Stiu ca o sa-mi spuneti: dar nu mai este asa cum era, acum lucram in cladiri de birouri, avem masini straine, scumpe, pe strada, avem alte aspiratii. Si vin si va intreb, daca toate acestea ar disparea maine, ce v-ati face? V-ati uita unii la altii si ati astepta sa va dea cineva solutia magica? .. Nu va lasati prinsi de aceste lucruri si nu dati vina pe modul cum traiti acum, este normal sa avansam, sa fim civilizati, sa avem antibiotice si tehnica medicala avansata, sa avem acces la informatie .. dar asta nu insemna ca dupa ce vii de la cladirea aceea de birouri, in interiorul familiei tale, nu poti sa traiesti frumos si cu respect fata de aproape? si sa le spui copiilor, din cand in cand, de unde am venit ca si neam, ce inseamna Imnul National si care sunt energiile care ne tin impreuna ca si popor? .. Nu uita cine esti si de unde vii!

Asadar, frati romani. desteptati-va atat in exterior cat si in interior, nu lasati nepasarea sa va transforme in ceva ce nu sunteti demni sa fiti, si bucurati-va!, pentru ca faceti parte dintr-un popor cu istorie, cu ale carui origini va puteti mandri. Pana la urma, cu asta ramanem, cu identitatea nationala. Aveti puterea sa va acordati voua o sansa, incepeti cu aceasta desteptare din interiorul vostru, si apoi veti vedea ca acest sentiment devine din ce in ce mai puternic, il descopriti si la altii din jurul vostru, alti romani puternici, si doar asa SCHIMBAREA poate avea loc.

Nu asteptati sa va dea cineva solutii sau vreo reteta secreta, solutia este in interiorul fiecaruia dintre noi in parte! Solutia este in constiinta fiecaruia! Puterea e la noi! Nu va fie teama sa va desteptati!

Andrei Muresanu

(n. 16 noiembrie 1816, Bistrita – d. 12 octombrie 1863, Brasov)

Un Rasunet al istoriei romanilor!

Anton Pann

(nascut: Antonie Pantoleon-Petroveanu)

(data nasterii incerta, intre 1793-1797, Sliven, Imperiul Otoman, azi Bulgaria – d. 2 noiembrie 1854, Bucuresti, Tara Romaneasca)

Destinul i-a unit pe cei doi pentru a ne oferi noua, peste ani, Imnul National al Romaniei si mandria de a spune ca suntem romani!

Istoria Imnului National:

Lasă un comentariu